Julgodis – Mozartkulor

Varje år sedan 13 år tillbaka (tror vi) har jag och två fd kollegor till mig – Olga och Paulina julbakat. Från början ganska ostrukturerat och utan barn men med åren har vi blivit fler och allt mer strukturerade. I år var alla barn med och hjälpte till; 6 st barn har vi lyckats skrapa ihop. Mellan 11 och 3 år är de nu. En av sakerna vi gjort varje år är Mozartkulor. Receptet kommer från Paulinas släkt och dess kulor är alltid mkt uppskattade! Perfekta som gå-bort-present! De är ganska mastiga och enligt mig så brukar det räcka med att äta en eller max två åt gången.

En fördel med detta recept är att man kan göra det utan att ställa ngn timer. Tex kan man förbereda nötterna dagen innan. Och vid de tillfällen man ska ställa kulorna svalt så kan de ju stå flera timmar eller över natten om man så vill.

Till 49 st mozartkulor

  • 49 lätt rostade hasselnötskärnor
  • 250 g mjuk nougat
  • 375 g mandelmassa
  • 3,75 dl florsocker
  • 3,5 msk kirsch, konjak el liknande (vi brukar väl köra Amaretto)
  • 250 g mörk blockchoklad av bättre kvalitet 

1. Skaka nötkärnorna i torr stekpanna över värme.
2. Gnugga dem i torr handduk så skalen lossnar (kan göras i förväg)
3. Skär nougatplattan i 49 kuber – 7X7
4. Tryck in nöten i den rumstempererade nougatbiten, rulla till en kula.
5. Ställ kulorna kallt så de stelnar.

IMG_1450
6. Riv mandelmassan
7. Mixa/blanda med florsocker & sprit så det blir en smidig marsipan.
8. Ta fram de kalla nöt/nougatkulorna, ta ungefär en tesked massa till varje kula.
9. Tryck i nougatkulan & rulla. Ställ dem kallt en stund.

IMG_1449
10. Smält chokladen i vattenbad*
11. Häll ut chokladen i omgångar mitt på en plåt med bakplåtspapper & rulla kulorna i chokladen så de täcks av den.

IMG_1453

11. Kulorna kan läggas i änden av plåten att stelna.

IMG_1455
12. Ät & njut och/eller lägg i fin påse/burk.

Förvaras i kylskåp.

* – Vattenbad – bryt chokladen i mindre bitar, lägg i liten kastrull eller rostfri skål. Ta en större kastrull och häll några cm m vatten i den. Sätt kastrullen/bunken med chokladen i kastrullen med vatten och värm till chokladen smälter.

IMG_1591

 

Advertisements
This entry was posted in Recept and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s