Mitt nya frukostbröd – Grova rågflallor

För ett par år sedan så gick jag en “surdegskurs”. Det var ett endagarsevent där en riktig surdegsgubbe (förlåt entusiast) gick all in för att få oss adepter att bli lika frälsta som han var. En hel del bra och handfasta tips på hur man ska känna att degen har körts tillräckligt länge (glutentest), vad som är skillnaden på en surdeg, fördeg och bortgörning osv. Det fick mig ivf att komma igång mer surdegsbakandet som inte alls är så komplicerat som man kanske tror innan man har testat. Detta är min favorit för närvarande!

Rågfrallor har bakats i alla tider men just i detta recept så har jag utgått ifrån detta recept

För att baka dessa rågfrallor så behöver du en rågsurdeg. Det gör du genom att blanda 2 dl ljummet vatten (uppvärmt, ej ljummet från kranen) och 2 dl ekologiskt grovt rågmjöl i en glasburk med plastfolie över och låt stå över natten. Dag 2 häller du på 1 dl ljummet vatten & 1 dl grovt rågmjöl och rör om och på med plastfoliet igen. Återupprepa detta dag 3. Om inte förr så på den fjärde dagen så borde massan ha börjat bubbla och lukta lite syrligt. Om du inte ska använda den direkt så placera den i en glasskål med lock i kylskåpet och mata den ca 1 gång i veckan med lika delar vatten och lika delar grovt rågmjöl. Se till att ha ganska mkt i burken så att det alltid blir lite över efter ett bak så du slipper göra om hela proceduren. Surdegen ska vara lite som våffelsmet i konsistensen. Har det stått mer än ngn vecka så kan det bildas ett lager med vätska högst upp. Detta kan hällas av innan man matar surdegen. 

Saras grova rågfrallor: 

Ingredienser:

450 g ljummet vatten
250 g rågsurdeg
10 g jäst
650 g fullkornsdinkel
125 g grovt rågmjöl
15 g honung
Några nypor havssalt
pumpakärnor
 
Gör så här;
Blanda alla ingredienser utom saltet. Tips är att 450 gram vatten är knappt 5 dl. Ställ hushållsmaskinens bunke på en våg och mät sedan upp igrediens för igrediens. Nollställ vågen emellan 🙂
 
Kör degen i en hushållsmaskin i ca 10 minuter eller dubbelt så länge för hand. Tillsätt sedan saltet och kör degen i ytterligare 5 min i maskinen. Låt sedan egen vila i bunken i 30 minuter.
 
Dela degen i ca 16 bitar. Doppa varje degbit (snittytan) i pumpakärnorna och lägg dem på 2 bakplåtsklädda plåtar. Låt  jäsa i  2 timmar eller i kylen över natten. 
 
Sätt ungen på 250 grader. Om frallorna varit i kylen så tar du ut dem samtidigt som du sätter på ugnen. Känns de inte färdigjästa kan de behöva stå i ytterligare 30 min i rumstemperatur. Ställ in frallorna mitt i ugnen, spraya med vatten på frallorna och grädda dem i ca 12 minuter. Låt svalna på galler. Utan handduk så blir det hårdare skorpa, med handduk lite mjukare. 
 
IMG_2067

 

Advertisements
This entry was posted in Recept and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s