Saffransskorpor

Idag var det dags för mig att bjuda på fika på jobbet igen.

De senaste gångerna har jag bjudit på sockerfritt fika, men denna gång så blev det lite mer traditionell fika. Men jag kan som vanligt inte helt följa recepten utan testade en lite egen variant av dessa saffransskorpor. Jag effektiviserade också stegen så att det blir en bunke mindre att diska.

Image

Bild tagen av min kollega Georgios Dimitriadis

Orginalrecepetet är Leilas recept. Nedan så ser ni min variant. 

  • 100 g ekologiskt smör
  • 1 g saffran
  • 2 st ekologiska ägg
  • 1.5 dl ekologiskt kokossocker
  • 3.5 dl ekologiskt dinkelmjöl
  • 1.5 dl ekologiskt fullkornsdinkel
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1.5 dl hel ekologisk sötmandel

Gör så här

  1.  Ugn 175 grader.
  2. Smält smöret tillsammans med saffran, ta av från plattan och låt svalna ngn minut, rör ner äggen.
  3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel, häll sedan över smörblandningen.
  4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt med bakplåstpapper.
  5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
  7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
  8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

Image

 

Image

 

Skorporna blev väldigt populära och fick mkt beröm! (Tack snälla kollegor som prövar mina experiment)  Utöver dessa skorpor bjöd jag också på ”Paelo Brownies”/Chokladbollar faten var i princip tomma efteråt. 

Undrar om jag vågar byta ut en del av smöret mot ngt annat till nästa gång och kanske minska ngt på kokossockret… 🙂

Advertisements
This entry was posted in Efterätt, Löpning, Recept and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s