Raw Cheesecake

Idag var det min tur att bjuda på fika på jobbet och eftersom jag gillar att testa nya recept och gärna av den “nyttigare” slaget så letade jag runt lite bland de bloggar jag följer och hittade ett recept på “Raw Cheesecake”. Cheesecake är kanske inte helt rätt namn med tanke på att det inte finns några som helst mjölkprodukter i kakan, men ändå. Den liknar det i konsistensen ivf.

Rawfood eller råkost innebärr en kosthållning som innebär att äta rå, obehandlad och ofta ekologisk mat, med syftet att uppnå en god hälsa och må bättre (Från wikipedia)

Receptet har jag tagit i princip rakt av från “Fanny Roethlisberger“. Fast jag gjorde lite mer för att fylla en hel form.

Image

Botten:

3 dl nötter (jag tog 1,5 dl pistage och knapp 1,5 dl mandlar)
8 dadlar
1 liten nypa havssalt

Fyllning:
4.5 dl cashewnötter
1,4 dl citronjuice
1,4 dl agave el. honung
1,4 dl kokosolja
0,75 msk vanillpulver

Topping:
150g hallon
3 msk chiafrön

Gör såhär:
1. Släng nötter, salt och dadlar i en mixer. Blanda nötter och dadlar tills du har en någorlunda jämn “gegga” (man får stoppa mixern då och då och peta ner från kanterna. Lite nöt-krisp vill man gärna ha kvar, så “övermixa” inte)
2. Fördela nöt- och dadelblandningen i botten av 8 silikonformar (använder du en stor “vanlig” kakform kan du med fördel strö lite kokosflingor i botten av formen, för att sedan lättare få loss cheesecake’n).
3. Släng alla ingredienser till cheesecake-fyllningen i mixern och blanda väl. Ha i vatten om det behövs (försök att ha i så lite vatten som möjligt.) Häll blandningen ovanpå bottnen i formarna (eller formen).
4. Placera i frysen för en timme eller så.
5. Mixa hallonen till en puré med en stavmixer. Häll i chiafröna och låt stå i 5-10 minuter. Häll sedan toppingen över kakorna (/kakan) som nu varit i frysen 1 timme. Ställ tillbaks i frysen och förvara dem där. Plocka fram en kvart före servering så de får mjukna lite, strö över hackade pistagenötter och NJUT.

ImageUtöver cheesecaken bjöd jag även på morotskaksbollar.

Advertisements
This entry was posted in Efterätt, Löpning, Recept and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Raw Cheesecake

    • Sara says:

      Morotkaksbollarna smakar ungefär som pepparkaksdeg! Cheesecaken var god. Smakar kanske inte som en crème brulee… Men godare än förväntat. Om man gillar cashewnötter, citron och hallon så är det en höjdare! Alla kollegor tyckte det var mkt gott och tog om en extra gång!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s