Spara några slantar

Miljöfrågor är ngt jag brinner för och när det dessutom är matrelaterat så går jag i spinn :). Det kan ibland vara svårt att som konsument veta vilka val som är bäst för miljön, jag skrev om det här med ekologiska vs svenska äpplen för ett tag sedan. Men en sak som är helt säker är att om man slänger maten i soporna så har maten inte gjort speciellt mkt nytta. Ivf inte om man inte kör med kompostering. Och för plånboken är det definitivt inget som är positivt med att slänga mat. (Godis som barnen får i fiskdammspåsarna är däremot inte så heliga här hemma 😉 )

Jag har en bok hemma som heter “100 sätt att rädda maten” där man får ganska konkreta råd om hur man kan ta tillvara på maten. Ett av de enklaste grejerna är ju att torka eller frysa in frukt! Så numera slängs här inte en endaste liten bananbit. Innan de börjar bli bruna så skivar jag ner dem och fryser in dem. Kan sedan användas till att göra smootie eller glass på. Eller för den delen bara tina upp och ha i morgonyoughurten. Just nu har jag även ett par äpplen på tork på köksbordet. Kärna ur och skiva dem i tunna skivor. Bäst är att hänga upp dem i ett fönster på ett snöre, men om man inte lyckas med det… så kan man lägga dem på en tallrik och sedan vända på dem regelbundet.

20130430-131431.jpg

Advertisements
This entry was posted in Ekologiskt, Mat. Bookmark the permalink.

2 Responses to Spara några slantar

  1. I says:

    Jag gillar inte heller att slänga mat (men slängde äckligt gelegodis fullt med e-ämnen som barnen fått av någon senast igår..;), måste kolla in den där boken!

    Om jag har ledsna, småskrynkliga äpplen brukar jag göra äppelkompott av det. Bara att skära i grova bitar, ha i en kastrull och lite vatten och koka på svag värme. Inget socker behövs, äpplena är söta nog i sig själva. Sen brukar jag mortla lite kardemummakärnor och ha i, mumma som topping på morgongröten eller på lite turkisk yoghurt som mellanmål!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s